Moje místa 0
V l. 1897-1899 byl v severní části obce Zlobice postaven v novorománském slohu současný farní kostel sv. Cyrila a Metoděje a v r. 1900 byl slavnostně vysvěcen. Nedávno byl zrekonstruován. Od r. 2007 je zapsán na seznamu kulturních památek. Před kostelem stojí dva kamenné kříže.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Zlobice se nachází asi 4 km východně od Kroměříže v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. V severní části obce u silnice vedoucí do vsi Bojanovice, která je částí Zlobic, stojí novorománský farní kostel sv. Cyrila a Metoděje z l. 1897-1899 a fara. Před kostelem, u jeho vchodu, stojí dva kamenné kříže. Nad vchodem je nápis: Vystavěn z milodarů L. P. 1898.

historie

Kdy Zlobice vznikly, není známo. Prvně jsou zmiňovány již v roce 1078. Název obce zřejmě pochází ze jména místního rodu Zlobiců. První zaznamenaná sakrální stavba ve Zlobicích stávala na návsi, uprostřed její jižní části, a měla podobu malé kaple (dokazuje to císařský povinný otisk z r. 1830), která po výstavbě kostela ztratila význam a byla zbořena. Uprostřed severní části návsi stával další menší objekt, snad zvonice. V letech 1897-1899 byl

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.mistopisy.cz/, http://monumnet.npu.cz, http://www.zlobice-bojanovice.cz/ a další., 14.1. 2016