Biskoupka

Terasa nad Hloučelou, Biskupka, Stínava
Hradiště Biskoupka nese částečné valové opevnění, východní prostor zaujal ve středověku Ježův hrad. Nálezy z doby kultury lužických popelnicových polí a též středověkého zaměření. Lokalita zatím nebyla podrobně zkoumána.
Vylámaný val na severní straně u silničky od Ježova hradu
Graficke pismenko Lokalita Biskoupka nebo též hradiště Stínava, či Terasa se nachází ve vojenském újezdu Březina. Ve výšce asi 415 m n. m. leží na výběžku zalesněné hory obtékané severně Oklukou (Hloučelou) a jižně bezejmenným potokem. Osídlená plocha vrcholu pokračuje východním směrem, kde zdejší sníženou část ostrožny využil Ježův hrad. Zvýšená západní strana Biskoupky je pak oddělena nevýrazným sedlem a podél něj je vedeno opevnění dvěma valy. Vnitřní část měla podobu terasy, do které byla vložena palisádová stěna vedená ve žlabu. Vnější opevnění zajišťovala hradba, která je zničená. Její materiál byl rozebrán a zřejmě použit ke stavbám v okolí. Že bylo opevnění odstraňováno ve ...
Ivo Rozehnal - zdroj - Encykl.hradišť na Moravě a ve Slezsku / J.Čižmář, 4.8. 2015