klauz Kyčerov

klauz Kyčerová, klauz Velký, klauz Klínská
Vodní nádrž z poloviny 19. století v depresi potoka Kyčerov a jeho bezejmenného přítoku, rekonstruovaná v letech 2011 - 2013. Součástí jsou dvě přehrázky na přítocích proti plaveninám, hráz se dvěma odtoky měří na délku 35 metrů, na výšku 5,5 m, v koruně 7,6 m. Obsah nádrže je 1650 metrů kubických.
Klauz Kyčerov horní pohled

klauz na potoce Kyčerov nad osadou Velké

Graficke pismenko V roce 2013 dokončily Lesy ČR rekonstrukce klauzu/klauzu na potoce Kyčerov, k.ú. Ostravice 2 (Staré Hamry). Jedná se o vodní nádrž na plavení dřeva zbudovanou v polovině 19. století a silně poškozenou v roce 1925 a 1997 silnými povodněmi. Proto byla v letech 2011 - 2013 opravena. Jedná se o jednu z několika nádrží v údolí Velkého potoka s objemem 1560 metrů kubických. Hráz se dvěma odtoky (typickými pro většinu klauzů) měří na délku 35 m a 5,5 m na výšku. V koruně měří 7,6 metrů. Nad nádrží jsou hned dvě přeházky proti plaveninám, což je u klauzů rarita. Nádrž vznikla v přirozené depresi související s divočením ...
MaM Kovářovi, informační tabule Lesů ČR, 20.10. 2013