Moje místa 0
Lidový pomník Johna Lennona byl vytvořen roku 1982 na místě tajných setkání lidí protikomunistického smýšlení, která se zde konala v 80. letech 20. století.
Mohyla J. Lennona na hoře Smrk
Graficke pismenko Na červené turistické trase, těsně pod vrcholem hory Smrk (1276 m n. m.) se nachází několik lidových mohyl - prostých pomníků z kamení s obrázky a texty. Tyto pomníky zde vznikly v období normalizace. Lokalita byla pro svou relativní odlehlost místem setkávání lidí tehdejšího beskydského a podbeskydského disentu. V roce 1982 zde vznikl i pomník Johna Lennona, slavného zpěváka a člena hudební skupiny The Beatles, který zemřel r. 1980.
Na rozdíl např. od pomníku hokejového trenéra Ivana Hlinky (r. 2004) stojí stále, přestože jeho vzhled doznal částečných změn.
Martin Kovář (upraveno redakcí dle http://cs.wikipedia.org), 11.10. 2013