Kostel byl postaven na přel. 17. a 18. stol. v Obavě na Podkarp. Rusi. Do Čech převezen r. 1930 O. Kretschmerem, který umístil v kostele svou sbírku sakrálního umění. Po r. 1945 byl kostel zestátněn, sbírka se částečně zachovala v místním muzeu. Po r. 1989 kostel vrácen rodině a byl znovu vysvěcen.
Prohlídka kostela je možná po předchozí dohodě v doprovodu pracovníka místního muzea (viz kontakt).

historie

Dřevěný kostel byl postaven na přelomu 17. a 18. století v obci Obava nedaleko Mukačeva na Podkarpatské Rusi (podle UPČ je věž z r. 1788). V roce 1930 kostel nechal převézt do Čech otec současného majitele, továrník Otto Kretschmer, a v Obavě za něj jako náhradu nechal vystavět nový kamenný kostel. Kostel byl přemístěn proto, aby v něm byly umístěny rozsáhlé sbírky sakrálního umění (plastiky 14. - 19. stol., ucelená sbírka sakrálních obrázků na

Petr Nožička, E.H. - čerpáno z: http://drevenekostely.ic.cz/kostely/novapaka.html; http://www.muzeum.cz; Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978, 26.5. 2013

Jičín  (JC)
    Nová Paka