hrad Vysoká zahrada

Strachotíngrad
Terénní pozůstatky rozlehlého trojúhelného hradu (hradiska) obehnaného mohutnými valy mezi Novomlýnskými nádržemi a Dolními Věstonicemi. V 11. a 12. století byl správním, vojenským a duchovním střediskem kraje. Archeologicky doloženy základy kostela z 11. století.
zřetelný mohutný okružní val hradiště Vysoká zahrada z hradu Děvičky
© Jan P. Štěpánek 10/2011
Graficke pismenko Významné jihomoravské hradiště zvané Vysoká zahrada na ploše ohraničené slepým ramenem Dyje, Dolní a Střední novomlýnskou nádrží a asfaltovou silnicí mezi Dolními Věstonicemi a Strachotínem. Původně na tomto místě stával hrad Strachotíngrad, významné středisko zdejšího kraje v 11. a 12. století. Z hradiště, které leží v těsné blízkosti známé pálavské vesnice Dolní Věstonice se zachovalo neporušené trojúhelníkovité centrální plató, obehnané na některých místech až 6 m vysokými valy a příkopem. Při archeologickém výzkumu byly na ploše hradiště odkryty základy kostelíka z 11. století.

historie

Písemné zmínky se o hradišti Vysoká zahrada zmiňují jako o hradě Strachotíngrad. Archeologický průzkum na ploše hradiště o velikosti 7750 m2 probíhal v letech 1948–1952 a poté v roce 1979. Hrad býval správním i vojenským centrem zdejšího kraje v 11. a 12. století. Nelze pominout ani jeho duchovní význam vzhledem k existenci doloženého kostelíka. Hrad býval obehnán hradbou ze dřeva a hlíny s kamennou čelní plentou, která jej chránila proti

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 1.10. 2011