Gotický hrad založený knížetem Bolkem II. v letech 1353–64, v roce 1381 se stává majetkem slezského rodu Schaffgotschů. Vyhořel v roce 1675, v pol. 19. stol. konzervován. V 15.–17. století proběhly přestavby, vybudováno hlavně rozsáhlé opevnění.
Hrad Chojnik - před hradem
Chojnik je jedním z nejvýše položených hradů Dolního Slezska. Leží cca 5 km téměř na jih od centra Jeleniej Góry na území Krkonošského národního parku, do kterého se v Polsku platí vstupné. Přístup je od vsi Sobieszów po turistických značkách s výstupem na vysoký žulový útes na úpatí Krkonoš, na kterém hrad stojí. Je typickou ukázkou dolnoslezské hradní architektury a jejího vývoje.
Ivka, 18.8. 2007
popis

Původní gotický hrad tvořilo nevelké jádro s mohutným válcovým bergfritem v čele na jihovýchodě staveniště. Na severozápadě dispozice byl obdélný dvoupatrový podsklepený palác o rozměrech 8,5 x 6,9 metru. Přízemí paláce je přístupné portálem z malého nádvoří mezi věží a palácem. Patro bylo přístupné z hradebního ochozu. V obou podlažích se zachovaly zbytky prevetů. Vysokou hradbu převyšoval palác pouze střechou a okna měl pouze do nádvoří, teprve později přibyla další v obvodové hradbě. Původní podlaží paláce byla jednoprostorová a plochostropá, později byla příčkami rozdělena. Hradba byla vysoká 9 metrů a o další 4 metry stoupala ke vchodu do věže z ochozu. Vstup do jádra byl v severní hradbě pod věží kulisovou bránou. Na nádvoří byla cisterna. Jádro nechránily žádné další hradby ani příkopy, což nebylo pro jeho exponovanou polohu na skále potřeba. Gotsche Schaff zřídil v hradbě (v síle zdi) nad bránou v roce…  číst dále

Ivka, 18.8. 2007

historie

Hrad na vysoké žulové skále založil v letech 1353–64 svídnicko-javorský kníže Bolek II. na obranu nížiny u Jeleniej Góry. Vdova po tomto knížeti Agnieszka předává v roce 1381 hrad do majetku Gotsche Schaffa – předka významného slezského rodu Schaffgotschů. V jejich držení zůstal hrad až do roku 1634. V tomto roce hrad i s dalším majetkem zkonfiskoval císař pro údajnou zradu Ulryka von Schaffgotsch. Když byl v roce 1649 hrad rodu navrácen, nestal se už jeho hlavním sídlem a byl udržován pouze jako důležitá pevnost. Za rodové sídlo si Schaffgotschové zvolili lázně Cieplice Zdrój a správa panství byla v Hermsdorfu. V roce 1675 hrad vyhořel a už nebyl opravován. Až v polovině 19. století byla zřícenina konzervována a byla zde zřízena turistická ubytovna. Další opravy probíhaly v letech 1903–1904, 1965–1967, 1974–1975 a 1991.

Ivka, 18.8. 2007

okruhy, vstupné

Na hrad se platí vstupné (dospělí 3 zł a školní děti 1,5 zł) a prohlídka probíhá bez průvodce. Na dolním nádvoří je ale možné si vyslechnout reprodukovaný výklad a na vstupence je půdorys i stručná historie hradu.

18.8. 2007

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Polsko, dolnośląskie,