Moje místa 0
Rodný domek F. L. Heka je jedním ze symbolů Dobrušky. Dům dokládá původní ráz dobrušské architektury 18. stol. Expozice v domku byla veřejně otevřena v květnu 1972. Přístupné jsou tři místnosti – obytná, kupecký krám a třetí místnost je koncipována jako expozice F. L. Heka.
Graficke pismenko Přibližně 50 metrů od náměstí F. L. Věka se nachází Novoměstská ulice. Právě v této ulici stojí malý domek, který je rodným domkem Františka Vladislava Heka, který byl proslaven jako F. L. Věk spisovatelem Aloisem Jiráskem a snad každý zná televizní zpracování tohoto díla. Vstupné ve výši dvacet korun českých určitě stojí za obětování, protože výklad paní průvodkyně je prostě nezapomenutelný. Dozvíte se vše o životě Františka, o životě lidí ve městě, o osudu dřevěného držáku na váhy v podobě dvou mořských panen, o natáčení seriálu – i o tom, co bylo podle skutečnosti a co si Jirásek vymyslel. O budoucnosti domku, co se udělat má a co ...
rodo chrozit , 18.6. 2011

historie

Jedna z nejvýznamnějších památek města, představuje dobře dochovanou ukázku dobrušské předměstské architektury 18. století. Dne 11. 4. 1769 se v něm narodil František Vladislav Hek, známější jako hlavní postava Jiráskova pětidílného románu F. L.Věk. Od roku 1972, kdy František vešel do podvědomí lidí díky televiznímu seriálu, je v rodném domku zřízena stálá expozice. Expozice je rozdělena na tři části. Nejdříve si můžete prohlédnout obytnou

rodo chrozit - podle internetových stránek, 18.6. 2011