Barokní zámek z roku 1740. Po roce 1950 došlo ke značné devastaci objektu a v současné době je jeho stav z venkovního pohledu značně neuspokojivý.
Zámek v Elbančicích
Pohled na zámek od silnice
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Elbančice jsou místní částí obce Běleč. Nachází se 4 km severovýchodně od Mladé Vožice a 21 km jižně od Vlašimi. V Elbančicích byly v roce 2011 evidovány celkem čtyři adresy a žili zde celkem tři osoby. Zámek stojí po pravé straně při cestě z Bělče do Načeradce.

historie

Zámek byl postaven roku 1740 v barokním slohu. Jedná se o přízemní stavbu s podkrovím. Stavba má mansardovou střechu a po stranách rizality, ukončené štíty. V druhé polovině 20. století se stal najitelem zámku Státní statek Běleč. Došlo k devastaci objektu. V současné době je vlastníkem celkem šest osob. Zámeček je zakonzervován, ale celkový dojem z této stavby nepůsobí moc dobrým dojmem, spíše naopak, byť se toto hodnocení současným majitelům

Tábor  (TA)
    Elbančice