Moje místa 0
Novobarokně-secesní kostel postavený 1906–07 na místě starší svatyně. Z ní se zachovala věž u jižního průčelí. Při novostavbě (projekt G. Sachers, A. Kropf) byla obrácena orientace stavby tak, aby hlavní průčelí mířilo k hlavní silnici (k východu). V sousedství fara a rozsáhlý funkční hřbitov.
Kostel a Richterova hrobka od jihu
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají o nedělích od 10.30.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě
    Původ a stavební vývoj raspenavského kostela nejsou příliš jasné. Připomíná se poprvé v dokumentech míšeňského biskupství roku 1346, podle dokumentace ke stavbě nového kostela šlo o původně gotickou stavbu krajově typické formy (plochostropá čtvercová loď, hranolový presbytář zaklenutý křížovou klenbou), zřejmě upravenou barokně (doloženo ve II. polovině 17. století). Snad až při této úpravě získal věž v ose západního průčelí, jižní předsíň a

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, P. Ferdinand Schwind: Pamětní spis u příležitosti dokončení stavby katolického kostela v Raspenavě (1908, reprint s českým překladem město Raspenava 2008), 21.6. 2011