Zámek byl postaven ze zdiva starší tvrze pravděpodobně na konci 17. stol. rodinou Talmberků. Později byl několikrát přestavován a koncem 18. stol. byla kolem vybudována barokní zahrada. Po r. 1945 byl v zámku umístěn domov důchodců, po restitučních sporech nabízen k prodeji.
průčelí severního křídla
Ve 14. století stávala ve Smilkově tvrz. Její zdivo snad na konci 17. století Talmberkové využili při stavbě dvoukřídlého barokního zámku. Ten byl později několikrát přestavěn, koncem 18. století vznikla kolem zámku hodnotná barokní zahrada. Dnešní podobu dala zámku ne příliš šťastná novogotická přestavba v 19. století. Poté, co se v držení Smilkova vystřídala řada šlechtických rodů (Voračičtí z Paběnic, Metternichové, Bissingenové, Beřkovští ze Šebířova a další), jej roku 1930 koupil pražský továrník F. Kořán. Po roce 1945 zámek sloužil jako domov důchodců, po roce 1989 se zámek stal předmětem dlouholetých soudních sporů. Neujasněné majetkové vztahy samozřejmě objektu neprospívaly a zámecká budova i cenný park se dostaly do neutěšeného stavu. Zámek s okolními pozemky byl r. 2017 nabízen k prodeji. Zámek je patrová dvoukřídlá budova s půdorysem ve ...
Pavel Zany Komárek (dle literatury a internetu), 11.4. 2004
    Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Smilkov