zámek Budov

starý zámek
Ves založená už ve 13. stol. V roce 1390 se zmiňuje Lev z Budova. V druhé polovině 17. století postavený barokní zámek Seeberky. Za Putzů z Breitenbachu ztratil rezidenční funkci a bylo sneseno jedno patro a zbourána východní část zámku. Po roce 1945 patřil státnímu statku, dnes je téměř zřícený.
Graficke pismenko Ves pravděpodobně založená už ve 13. století. V roce 1390 se zmiňuje Lev z Budova. V rozmezí let 1399–1400 je zmiňován Purkart z Budova. V 30. letech 15. století je uváděn Purkart z Budova, není jisté, jestli je to totožná osoba, či potomek. Nejpozději koncem 14. století vzniklo v Budově šlechtické sídlo, jeho poloha a podoba není známa. V roce 1452 je ves v majetku Jana z Budova, prokazatelného předka Budovců z Budova. Po něm drželi zboží bratři Purkart a Václav. V roce 1494 Purkart pohání k soudu norimberské měšťany, kteří nezákonně obsadili tvrz Jindřicha z Plavna Krafmberk i s městečkem. Purkart ...
Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005, 23.4. 2011

popis

Starý zámek, jehož poslední podoba před začínající destrukcí měla podobu obdélné přízemní budovy kryté polovalbovou střechou. Budova stojí na kraji strmého terénního zlomu a byla na jižním průčelí postupně zpevněna třemi pilíři. Dle situace přízemí lze soudit, že zámek vznikl za Seeberků v druhé polovině 17. století. Zámek byl souměrný, v přízemí byly původně tři místnosti, západní, prostřední a dnes neexistující východní, která byla zrcadlově

Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005, 22.5. 2011

tvrz přestavěná na zámek
    není známo