zámek Budov

nový zámek
Nový zámek Budov postavil r. 1897 Franz Klieber poté, co mu jeho otec Johann Klieber (jako mladšímu synovi) koupil r.1830 starý zámek s velkostatkem. Patro budovy kolem r. 1900 secesně upraveno. R. 1945 byl zámek zestátněn, poté byl spravován JZD Věrušičky. V současnosti nevyužit chátrá.
Graficke pismenko Ves byla pravděpodobně založená už ve 13. století. Přímá zmínka se v písemných pramenech objevuje až v roce 1390, kdy se zmiňuje Lev z Budova. V rozmezí let 1399–1400 je zmiňován Purkart z Budova. V 30. letech 15. století je uváděn Purkart z Budova, není jisté jestli je to totožná osoba, či její potomek. Nejpozději koncem 14. století vzniklo v Budově šlechtické sídlo, jeho poloha a podoba není známa. V roce 1452 je ves v majetku Jana z Budova, prokazatelně předka Budovců z Budova. Po něm drželi zboží bratři Purkart a Václav. V roce 1494 Purkart pohání k soudu norimberské měšťany, kteří nezákonně obsadili tvrz ...
Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005; info Horst Guido Klieber, 23.4. 2011

popis

Zámek postavený v roce 1897 je jednopatrová obdélníková budova, kterou kryje valbová střecha. Patra odděluje římsa zvýrazněná taškami. Patro budovy bylo kolem roku 1900 upraveno v secesním slohu. Na východním průčelí v plochém rizalitu zdobí vzniklý štít medailon s motivem ženské hlavy. Zámek není vážně narušen, ale jeho budoucnost je velmi nejistá.
    Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005; info Horst Guido Klieber, 22.5. 2011