Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Budov, Verušičky

zámek Budov

nový zámek
Nový zámek Budov postavil r. 1897 Franz Klieber poté, co mu jeho otec Johann Klieber (jako mladšímu synovi) koupil r.1830 starý zámek s velkostatkem. Patro budovy kolem r. 1900 secesně upraveno. R. 1945 byl zámek zestátněn, poté byl spravován JZD Věrušičky. V současnosti nevyužit chátrá.
Graficke pismenko Ves byla pravděpodobně založená už ve 13. století. Přímá zmínka se v písemných pramenech objevuje až v roce 1390, kdy se zmiňuje Lev z Budova. V rozmezí let 1399–1400 je zmiňován Purkart z Budova. V 30. letech 15. století je uváděn Purkart z Budova, není jisté jestli je to totožná osoba, či její potomek. Nejpozději koncem 14. století vzniklo v Budově šlechtické sídlo, jeho poloha a podoba není známa. V roce 1452 je ves v majetku Jana z Budova, prokazatelně předka Budovců z Budova. Po něm drželi zboží bratři Purkart a Václav. V roce 1494 Purkart pohání k soudu norimberské měšťany, kteří nezákonně obsadili tvrz ...
Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005; info Horst Guido Klieber, 23.4. 2011

popis

Zámek postavený v roce 1897 je jednopatrová obdélníková budova, kterou kryje valbová střecha. Patra odděluje římsa zvýrazněná taškami. Patro budovy bylo kolem roku 1900 upraveno v secesním slohu. Na východním průčelí v plochém rizalitu zdobí vzniklý štít medailon s motivem ženské hlavy. Zámek není vážně narušen, ale jeho budoucnost je velmi nejistá.
    Petr Nožička čerpáno z: Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, Libri, Praha 2005; info Horst Guido Klieber, 22.5. 2011