Gotický kostel, postaven před r. 1363. Pobořen za husit. válek, obnoven po r. 1511 (Jindřich Albert z Kolovrat). Zpustošen za 30leté války, opraven r. 1740 - přistav. věž a příčná loď (Karel Josef Hildprant z Ottenhausenu). R. 1825 obnoven. Náhrobníky a oltář. obraz ze 17. stol., zař. novogoticky.
Graficke pismenko Pozdně gotický kostel Narození Panny Marie je prvně zmiňován v písemných pramenech roku 1363, kdy rytíř Smyl z Krakova stanovil zdejším knězem Václava Fraňka. Za husitských válek (1. pol. 15. stol.) byl kostel pobořen a fara spálena. Jindřich Albert z Kolovrat, správce zdejšího panství, v roce 1511 dává jistý obnos na opravu kostela, opětovné zřízení fary, dříve vypálené husity, a na ubytování pro tři kněze. Obnova kostela byla provedena brzy poté, kněz byl dosazen až v roce 1589 Jaroslavem z Vchynic. Za třicetileté války (1618-1648) byl kostel opět zpustošen. Dalších oprav se dočkal až po skončení bojů, r. 1740. Donátorem oprav a udržování ...
Tomáš Hubáček, Eva Horáková, 26.3. 2011