Areál kostela, zvonice a hřbitova na snad umělém pahorku nad levým břehem Cidliny. Kostel z roku 1718 nahradil starší dřevěnou stavbu. Zvonice zřejmě z 16. století, zachován zvon datovaný 1586. Jediná podchodná solitérní dřevěná zvonice v Čechách.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Lučice, nyní místní část města Chlumec nad Cidlinou, se nacházejí několik set metrů severně od dálnice D11. Z ní je možné sjet na exitech 62 (odtud po II/327, vzápětí na silnici III. třídy směr Chlumec, v Olešnici doprava) a 68 (směr Nové Město, odtud po II/611, v Kladrubech vlevo). Přes Lučice prochází cyklostezka 4290. Ke kostelu je třeba odbočit na návsi a dojet (dojít) až k Cidlině. Parkování je možné bez omezení na rozcestí pod hřbitovem.
Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech, vede sem od chlumeckého nádraží, vzdáleného asi 5 km.
Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají pravidelně první a třetí sobotu v měsíci od 14.00 hod.

historie

Kostelní areál v Lučicích využil výhodnou obrannou polohu na ostrově mezi rameny Cidliny. Zřejmě došlo k navršení umělé vyvýšeniny, která jej chránila před povodněmi. Původní kostel, připomínaný ve 14. století, byl pravděpodobně dřevěný, k obraně sloužila kamenná hřbitovní zeď. V průběhu 16. století byla jihozápadně od něj postavena štenýřová dřevěná zvonice, do které byly zavěšeny zvony, datované roky 1575 a 1586. Po třicetileté válce a

Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001 a informační tabulka u vstupu na hřbitov, 27.5. 2010