Moje místa 0
Pivovar při klášteru cisterciaček na Starém Brně je doložen již r. 1325. Na konci 18. stol. zde ve funkci sládka působil Fr. O. Poupě. V r. 1872 byly postaveny nové pivovarské budovy, staré byly využity při stavbě sladovny.
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Právo várečné získalo Brno již od krále Václava I. roku 1243. Pivovar při klášteru cisterciaček na Starém Brně je doložen již roku 1325. Během své dlouhé historie několikrát měnil majitele a byl postupně modernizován. Významný mezník v historii pivovaru představuje konec 18. století, kdy zde ve funkci sládka působil průkopník a zakladatel moderní výroby piva v Čechách a na Moravě – František Ondřej Poupě. Ten zde mimo jiné otevřel 1. pivovarnickou školu u nás. Jako "Starobrněnský" je pivovar označován od druhé poloviny 19. století. Posledními majiteli, kteří vařili pivo v prostorách starého klášterního pivovaru byli Josef Mandel a Hermann ...
Milan Caha (zdroj: www stránky pivovaru a wikipedia), 7.11. 2010