Moje místa 0
Na svahu severovýchodně nad Berounem stojí pseudogotická kaple, postavená v letech 1894–95 podle plánů J. Mockera na místě barokní poutní kaple u léčivé studánky z roku 1724, zrušené Josefem II. v letech 1786–7.
Kaple Bolestné Matky Marie a studánka
v listopadu (15.11.2009)
Graficke pismenko Ke kapli vede od berounského hlavního nádraží modrá turistická značka přes centrum, která dále pokračuje k rozhledně Děd. Od kaple je výhled na celý Beroun a přilehlé široké údolí soutoku Berounky a Litavky. Je to obdélná stavba s trojbokým závěrem, uvnitř je křížová klenba. Kaple není běžně přístupná.
Ivka, 22.6. 2010

historie

Roku 1723 se u studánky ve svahu kopce severozápadně nad historickým centrem Berouna údajně událo několik zázraků. Vodě ve studánce začala být připisována léčivá moc a již roku 1724 zde nechal berounský děkan Jiří Procházka postavit poutní kapli. Stoupající zájem věřících o léčivou studánku přinesl zřízení křížové cesty a v letech 1733–86 u kapličky udržovalo a ochraňovalo několik poustevníků. V letech 1786 a 1787 byla kaple i poustevny