jedle v Řečici

Staré Hamry, Beskydy
Památná jedle bělokorá v údolí říčky Řečice v Moravskoslezských Beskydech. Dosahuje výšky 37 m při obvodě kmene 360 cm. Vyhlášena památným stromem v r. 1972.
celkový pohled na památnou jedli
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Graficke pismenko Jedle v Řečici – chráněný památný strom stojící osamoceně v beskydském tzv. Masarykově údolí, na břehu říčky Řečice. Řečice stéká ze západních svahu Visalají a vytváří krásné hluboké údolí, které ve své dolní části je zatopeno přehradou Šance. Právě v místě přehrady je dnes zatopený bývalý soutok Řečice s řekou Ostravicí.

popis

Jedle bělokorá je evropská dřevina s poměrně malým rozšířením, vyskytující se především v oblastech střední a jižní Evropy. Vlivem intenzivního lesního hospodaření z porostů takřka vymizela. Nejinak tomu je i v oblasti Moravskoslezských Beskyd. V poslední době je vyvíjena snaha o návrat jedle, jako přirozené a původní dřeviny do naší oblasti. Právě jako příklad původního porostu, byla v roce 1972 vyhlášena soliterně rostoucí jedle bělokorá v

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 17.10. 2009