Moje místa 0
Novorenesanční palácová stavba Besedního domu z l. 1871–73 podle projektu vídeňského arch. T. Hansena. Sídlo Státní filharmonie Brno. Centrum hudebního a společensko-kulturního života.
vstupní průčelí Besedního domu z ulice Solniční
pohled na nároží ulic Solniční a Besední
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Jedna z nejvýznamnějších staveb moravské metropole Brna a zároveň jedna z nejcennějších staveb vídeňského architekta Theofila Hansena – to je Besední dům. Nachází se v severní části Husovy ulice, která tvoří západní okraj historického jádra města Brna a odděluje jej od vrchu s hradem Špilberkem.
Besední dům dodnes vytváří centrum hudebního, kulturního a všeobecně společenského života v Brně. Konají se zde koncerty i výstavy.

historie

Besední dům v Brně byl vystavěn v letech 1871 až 1873 podle projektu vídeňského stavitele dánského původu Theofila Hansena. Záměrně byl pro objekt zvolen novorenesanční styl, který mu vtiskl ducha renesančních paláců staré Itálie. V podobě Besedního domu architekt Hansen dokonale vystihl harmonii a čistotu ideálů renesance. Dům vytvořil spolu s protilehlým Pražákovým palácem dokonalou novorenesanční palácovou dvojici s uzavřeným atriovým dvorem.