Goticko-renesanční hřbitovní kostel z roku 1609. Úpravy v 18. stol. (přistavěny sakristie, oratoř, kaple sv. Rozálie v západním průčelí) a 1872 (klenba presbytáře podtažena cihlovými žebry, zvýšení věže). Po roce 2000 postupná oprava, dnes pravoslavný.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Kostel na bývalém hřbitově (dnes parku) u křižovatky před bývalou Plzeňskou branou (Plzeňská - Míru - Jiráskova - Třebízského). Parkování možno bezplatně na Plzeňské ulici. Od nádraží asi 200 m severozápadně. Na protější straně křižovatky vynikající restaurace Beseda.
Ivan Grisa , 18.1. 2009

historie

Kostel Nejsvětější Trojice postaven na novém městském hřbitově před Plzeňskou branou r. 1609. V průběhu 18. století doplněn sakristií, uvnitř oratoří a k západnímu průčelí přistavěnou kaplí sv. Rozálie. Roku 1872 byla klenba presbytáře zpevněna cihlovými žebry a zvýšena věž. Po r. 2000 postupně upravován pro potřeby zdejší pravoslavné, převážně romské obce.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 18.1. 2009

popis

Jednolodní kostel s odsazeným trojboce uzavřeným presbytářem a štíhlou věží v jihozápadním rohu. Presbytář s rohovými opěráky, hrotitá okna bez kružeb, střecha sedlová, nad závěrem zvalbená. Loď má mohutné rohové opěráky přisazené v úhlu 45 stupňů a odstupňované meziokenní opěráky. Okna hrotitá bez kružeb (v západní stěně okrouhlé), střecha sedlová, oba štíty renesanční, patrové. Boční portály pravoúhlé, renesanční. Mohutná hlavní římsa