První písemná zmínka o kostele Povýšení sv. Kříže je z r. 1599, avšak založením je starší. Samostatná farnost zřízena r. 1785. Barokní vzhled kostela pochází z r. 1726. Posvěcen však byl dříve, již roku 1721.
Brodek u Prostějova
Pohled na barokní kostel Povýšení sv. Kříže.

Kostel v Brodku u Prostějova.

Graficke pismenko Kostel Povýšení sv. Kříže v městečku Brodku u Prostějova, stojí uprostřed náměstí. První zpráva o kostele je z roku 1599, ale je jisté že je staršího založení. V 17. a 18. stol. byl pod farností nedalekých Otaslavic. Obec dlouho usilovala o zřízení samostatné duchovní správy. To se Brodeckým podařilo r. 1785, kdy městečkem projížděl císař Josef II.. Zastupitelé se osmělili při jeho návštěvě a podali žádost, které bylo následně vyhověno.
Jak vypadal kostel v původní podobě není známo. Dnešní vzhled získal díky šlechtické rodině z Kleinburgu, jak i dokládá památná deska nad vchodem. Barokní stavba byla dokončena roku 1726. Posvěcen však byl dříve, již roku 1721.
Zajímavostí naproti budovy kostela je obchůdek Pod žudrem, který je ukázkou hanácké stavitelské architektury v minulosti.
IvoR 07/2006 - podle int.str.farnosti Brodku u PV, 31.7. 2006