Jeden z mála postavených TO pevnostního opevnění Československa na jihu Moravy. Neoficiálně na vlastní nebezpečí příležitostně přístupný, snaha o zřízení muzea. Zachovalé pancéřové zvony (osazené však až na přelomu čtyřicátých a padesátých let).
Celkový pohled od severu
Graficke pismenko Mezi klasickými historickými perlami Mikulova se neprávem krčí vzácný objekt předválečného pevnostního opevnění. Tento jediný realizovaný izolovaný pěchotní srub podúseku Mikulov patří do úseku ŽSV XI. Hrušovany nad Jevišovkou. Kromě tohoto prvenství se může pyšnit také dalšími zajímavostmi. Příchozího bezesporu na první pohled zaujmou zachovalé pancéřové prvky – jaké je však překvapení zjistíme-li, že byly osazeny až na přelomu čtyřicátých a padesátých let. Objekt totiž nadále využívala armáda (blízkost exponované státní hranice). Téměř 1450m3 betonu vylitých 12. – 17.9. 1938 však mělo původně chránit posádku 35 vojáků demokratického Československa. V dnešní době poctivě ...

pevnost, bunkr
    není známo