Hrad založený králem Přemyslem Otakarem II. ve 13. stol., ve 14. stol. sloužil jako sídelní hrad moravských markrabat, v 17. stol. přestavěn na mohutnou barokní pevnost. Až do konce 2. světové války zde byla věznice a kasárna.

Návštěvní okruhy:

Stálé expozice: Špilberk od hradu k pevnosti (stavební vývoj hradu, hradní studna), Špilberk – Žalář národů (obávané vězení rakouské monarchie), Žalář dotekem – rekonstrukce cely z 30. let 19. století určená pro nevidomé, Brno na Špilberku (dějiny města Brna), Od renesance po modernu (výtvarné umění 1570–1945)
Výstavy: sezónní výstavy
Jihozápadní bastion
Kasematy: stálá expozice barokního pevnostního stavitelství a vězeňství josefínské doby. Původním účelem kasemat bylo poskytnout úkryt vojenské posádce. V roce 1783 byly přebudovány na žalář pro zvlášť těžké zločince.
Rozhledna
Vulcanalia: ohňostroje v historii lidstva
Barokní lékárna
Lapidárium: z důvodu rekonstrukce jižního křídla hradu je UZAVŘENO.

Michaela Budikova, E.H. podle http://www.spilberk.cz, 15.4. 2013

historie

Když byl brněnský hrad na Petrově v l. 1234–1237 opuštěn a stal se částí města, neměli čeští panovníci v Brně opevněné středisko ani dům, který by jim sloužil jako obydlí při častých návštěvách jednoho z nejdůležitějších míst na Moravě. A při tom Václav I. řídil z Brna značnou část akcí, které přispěly v r. 1251 k získání Rakous, a pro Přemysla II. bylo město důležitým opěrným bodem při jeho politických jednáních a vojenských výpravách. Proto

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.