Panský rezidenční dvůr z 1. pol. 16. st. založený zřejmě vladyky z Býšova, r. 1672 koupen Schwarzenberky a užíván ještě r. 1751. Dochována obytná budova, později upravená na sýpku, a renesanční zahrada s bosovanou branou a zdí s nárožními věžičkami.
Celkový pohled na dvůr s budovou mladší branovické tvrze od jihu
Graficke pismenko Mladší branovická tvrz se dodnes dochovala v areálu poplužního dvora, asi 3,5 km východně od Týna nad Vltavou. Východní část dnešního dvora totiž obsahuje stavby původního šlechtického sídla z počátku 16. století. Velmi zajímavé jsou i pozůstaky ohradní renesanční zdi původní zahrady s branou a nárožními věžičkami.
Filip Matoušek, 9.4. 2005

historie

Nejstarší historickou zprávu o Branovicích z roku 1396 lze pravděpodobně spojovat se starou tvrzí. Další písemné zmínky máme k dispozici z let 1535, kdy se uvádí na Branovicích Albrecht Býšovec z Býšova, a z roku 1571, kdy od něho získala zdejší dvůr Kristýna Čabelická z Čejkov a spojila jej s vltavotýnským panstvím jejího manžela Prokopa Čabelického ze Soutic. Jejich syn Ferdinand pak roku 1600 zapsal své manželce na Branovicích věno ve výši

Kolektiv: Encyklopedie českých tvrzí, I.díl, ARGO 1997., 10.4. 2005