Klášter byl založen v r.1634 kardinálem Františkem z Dietrichštejna. R.1734 potok Loučka přeložen mimo klášterní zahradu a do kláštera byl zaveden vodovod. Obdélná zahrada ohrazena zdí se třemi nárožními baštami s cibulovými helmicemi. V současnosti je objekt ve špatném stavu a čeká na rekonstrukci.
Pohled z Bratrské ulice
Graficke pismenko Klášter nebo také kolej piaristů se nachází východně od zámku, směrem do centra Lipníku. Byl založen v roce 1634 kardinálem Františkem z Dietrichštejna při bývalém kostele Nejsvětější Trojice (dnes sv. Františka Serafinského). Za vpádů Švédů do Lipníka se piaristé uchýlili na nedaleký hrad Helfštýn. Stavba nové budovy byla započata v roce 1660. Dostavěna byla v roce 1670 náhradou staré budovy, která byla postupně bořena. Roku 1670 piaristé přikoupili pozemek na rozšíření klášterní zahrady. Roku 1734 byl blízký potok Loučka přeložen mimo klášterní zahradu a do kláštera byl zaveden městský vodovod. Obdélná klášterní zahrada byla ohrazena zdí se třemi drobnými ...
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), jps7, 24.2. 2005

klášter