zámek Karviná - Doly

Starý dvůr, starý zámek
Dnes zaniklý zámek vznikl přestavbou starší tvrze na přelomu 17.–18. stol. Po r. 1945 byl zámek zkonfiskován, sloužil různým úřadům, ale jeho stavební stav se vlivem poddolování zhoršoval a musel být v 50. letech 20. století zbořen.
zámek od severovýchodu
Graficke pismenko Klasicistní zámek v bývalém městečku Karviná, dnes vlastně v místní části nové Karviné - Dolech. Bohužel, musíme o něm mluvit již v minulém čísle, byl v 50. letech 20. století bez jediného pozůstatku zbořen stejně jako většina původného města Karviné, které muselo ustoupit těžbě uhlí. Po zániku převzalo název Karviná sousední město Fryštát. Zámek stával v centru původní obce v sousedství dnes také zaniklých objektů pivovaru, hotelu Unger (Baník) a nového kostela. K místu původního zámku je třeba odbočit z hlavní silnice z Karviné do Ostravy na první odbočce za nadjezdem silnice nad tělesem bývalé Košicko-bohumínské dráhy. Zámek stál ...
Jan P. Štěpánek podle Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 20.2. 2005

Historie karvinského zámku a panství
    V roce 1419 získal Karvinou od těšínského knížete Boleslava I. jako léno Mikuláš Stopák z Dolního pocházejícího ze slezského rodu Kičků. Ten začal používat přídomek Karvínský z Karviné. Je považován za zakladatele tvrze poprvé doložené roku 1461. Poté Karviná přešla do rukou Laryšů ze Lhoty, kteří jí už v poněmčení Larischové drželi až do roku 1848. Právě zde na vrchu Čechovice nedaleko Karviné objevil Jan Erdman Florián Larisch v roce 1776

Jan P. Štěpánek podle Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 3.3. 2005

61-62 Ostravsko

zaniklý