lom Malá Amerika

Rešná, Nákladový lom, Školka
Bývalý lom na vápenec, součást soustavy lomů u Mořiny, těžba zde probíhala v letech 1900–1958, poté bylo dno lomu zatopeno – tzv. Rešenské jezero. Lom přístupný štolami, pouze na vlastní nebezpečí. Zimoviště netopýrů.
Malá Amerika
Graficke pismenko Malou Ameriku najdete nedaleko hradu Karlštejna. Okolo lomu vede žlutá značka od rozcestí Dub sedmi bratří, která potom pokračuje kolem Velké Ameriky do Mořiny. Nejbližší vlaková stanice je Karlštejn, do Mořiny jezdí autobusy Pražské integrované dopravy (ze Zličína).
Dno lomu je zatopené vodou (tzv. Rešenské jezero), při severní stěně je ostrůvek. Přístupové štoly vedou směrem od Velké Ameriky a dále na západ do menších lomů. Hlavní štola je do lomu otevřená několika okny (tzv. Galerie). Více informací viz Odkazy a heslo Velká Amerika.
Vstup do lomu je pouze na vlastní nebezpečí! Štoly jsou oblíbeným zimovištěm netopýrů, proto je hlavně v zimě nerušte!
Iva Spurná, 3.1. 2011

historie

Vápencové lomy u Mořiny byly otevřeny v roce 1900 firmou Pražská železářská společnost, která používala vápenec jako struskotvorné činidlo. Lomy u Tachlovic nestačily, nové lomy u Čižovic také nesplnily očekávání, takže byla do Mořiny prodloužena část Kladensko-nunčické dráhy a zahájena těžba. Práce v lomu Malá Amerika (zvaném též Školka či Rešná) byly ukončeny v roce 1958.