Zámek v areálu poplužního dvora byl postaven, snad na místě staršího sídla, někdy v polovině 18. století Františkem Desfours-Walderode. Po r. 1809 upraven Emanuelem z Bartensteina. Do požáru v r. 1952 sloužil jako byty. Dnes je na místě novodobá zástavba.
Dnes již zcela zaniklý zámek Bělá nad Svitavou
Graficke pismenko Německá Bělá (od r. 1945 Bělá nad Svitavou), se prvně připomíná roku 1506. Až do 16. století byla ves součástí svojanovského panství a poté náležela ke statku Bystré. Až počátkem 17. století bylo vyčleněno samostatné šlechtické zboží. Zámek v Bělé byl postaven snad na místě staršího sídla v polovině 18. století Františkem Desfours-Walderode. Jednalo se o jednoduchou patrovou budovu stojící ve východní části areálu poplužního dvora, jihozápadně od kostela. Zámecké fasády a interiéry byly upraveny Emanuelem svobodným pánem z Bartensteina někdy po roce 1809. Areál kromě zámku a hospodářských budov tvořil také pivovar, zahrada a parčík s rybníkem. ...
Luděk Vláčil - zdroj: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, J. Úlovec, LIBRI 2001 a další, 4.7. 2020
    zaniklý