Ratibořský mlýn

Ratiworzer Mühle
Středověký vodní mlýn na Ratibořském potoku nechali pravděpodobně vystavět majitelé gotické tvrze v Ratiboři. Mlýn je poprvé uváděn r. 1617. V polovině 19. století byl mlýn radikálně přestavěn. Na počátku 50. let 20. stol. sloužil jako hájovna. Někdy kolem roku 1955 byl opuštěn a změnil se na ruiny.
ruiny hlavního mlýnského objektu
© Milan Caha 05/2020
Graficke pismenko Ruiny mlýna najdeme na levém břehu Ratibořského potoka pod červeně značenou turistickou trasou z Ratiboři do Polomi. Nedaleko, cca 250 metrů proti proudu stával Polomský mlýn, jehož ruiny nelze přehlédnout u mostku přes potok. K mlýnu je blíž z Polomi, zaparkovat lze na návsi, případně na rozšíření cesty kousek nad Polomí, směrem na Skoky.
23.5. 2020

historie

Středověký vodní mlýn na Ratibořském potoku (Stern Bach) nechali pravděpodobně vystavět majitelé gotické tvrze v Ratiboři (Ratiworz). Mlýn je poprvé uváděn roku 1617, kdy byl jako součást ratibořského panství prodán Janem Jáchymem ze Chcebuze tehdejšímu majiteli Rabštejna Jáchymu Libštejnskému z Kolovrat. V polovině 19. století byly všechny objekty mlýna spalné (tedy dřevěné nebo hrázděné). V té době je jako majitel uváděn Franz Veit. Ve druhé

mlýn
    vodní