Most zde stával prokazatelně již ve 2. polovině 18. století. Na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z r. 1830 je most zaznačen ještě jako částečně dřevěný. Tato dřevěná část však patrně tvořila pouze tzv. mostní svršek. Dnes je kulturní památkou ČR.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Město Libavá (německy Liebau, Stadt Liebau) je obec ležící v okrese Olomouc v oblasti Oderských vrchů. Bývalé město bylo 1. října 1946 zahrnuto do nově vzniklého vojenského újezdu Libavá, z něhož bylo 1. ledna 2016 vyčleněno již jako obec. Její součástí jsou také vesnice Heroltovice, Dřemovice a zaniklé vsi Stará Voda a Bělá. K hlavním dominantám obce patří kostel Povýšení svatého Kříže a větrný mlýn. Zajímavou kulturní památkou je i historicky hodnotný dvouobloukový most přes Libavský potok, postavený z lomového kamene.

historie

Historie současného kamenného mostu není zcela jasná. Most na tomto místě stával prokazatelně již ve 2. polovině 18. století. Na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z r. 1830 je most zaznačen ještě jako částečně dřevěný. Tato dřevěná část však patrně tvořila pouze tzv. mostní svršek, který dnes tvoří kamenná dlažba.
    Luděk Vláčil - zdroj: cuzk.cz a další, 24.11. 2019

popis

Silniční most v prostoru historické zástavby Města Libavá vybudovaný z lomového kamene tvoří konstrukce o dvou mostních obloucích, doplněná o mostní opěry, které jsou založeny na dřevěných roštech. K mezilehlé podpěře na návodní a povodní straně jsou přizděny půlválcové pilíře z lomového a z tesaného kamene. Při poslední rekonstrukci byly přizděny parapety a kované plůtky s povrchovou úpravou v grafitové černi nahradily starší nevhodné ocelové

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz a další, 24.11. 2019
    most