římská vojenská pevnost u Mušova

Hradisko, Burgstall, Římský vrch
Hradisko u Mušova je velmi významná archeologická lokalita. V r. 1927 ji v průběhu vykopávek navštívil T. G. Masaryk. V 2. polovině 2. století zde stála důležitá římská vojenská pevnost o rozloze 30-35 ha s lázněmi a rozsáhlou nemocnicí, chráněná dvojitým příkopem a hradbou s věžemi.
Pohled na hlavní část pevnosti s pozůstatky valů
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Bývalá římská vojenská pevnost (stanice či tábor) v lokalitě Hradisko u Mušova (dříve německy Burgstall) je významná archeologická lokalita ležící na katastru zaniklé obce Mušov, dnes součásti obce Pasohlávky. Pozůstatky pevnosti jsou chráněny jako kulturní památka České republiky. Lokalita Hradisko (221 m n. m.) se nachází západně od silnice I/52 těsně před břehem střední a horní Novomlýnské nádrže. Kolem Aqualandu Moravia, osamělé kaple sv. Ducha a turistického rozcestí prochází archeologická naučná stezka Brána do Římské říše. Je dlouhá asi 1,5 km a prochází kolem nejvýznamnějších míst naleziště. Celkem 10 informačních panelů je zaměřeno na dobu, kdy se ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org, http://www.antickysvet.cz a další, 21.5. 2019

historie

V druhé polovině 2. století, přesněji v letech 161-180, byl římským císařem Marcus Aurelius Antoninus. Tehdy docházelo ve středním Podunají, na území Moravy a Slovenska, k pronikání římských vojsk pod velením samotného císaře na území daleko za severní břeh řeky Dunaje. Roku 172 se vojska Marka Aurelia vydala z římského tábora Carnuntum u Dunaje podél toku řek Moravy a Dyje, na Slovensku pak proti toku Váhu a Hronu, na vojenské tažení proti

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org, http://www.antickysvet.cz a další, 8.7. 2019

pověsti

V době markomanských válek mělo dojít k události označované jako Zázračný déšť Marka Aurelia. Římská vojska odříznutá od zdrojů vody početnějšími Germány měl v horkém létě zachránit před porážkou vydatný déšť.