Pátek, 4. prosinec 2020. Svátek slaví Barbora, zítra Jitka
Farnost připomínána již roku 1352. R. 1588 vystavěna farní budova a pak nově v letech 1804 – 1807. Patrová, jednoduchá budova s mansardovou střechou. R. 1937 povýšena na arciděkanství. V současnosti sídlo Arciděkanského úřadu.
Budova arciděkanství v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Město Kladno leží 18 km západně od západního konce Prahy (Ruzyně). Budovu Děkanství najdeme na náměstí Starosty Pavla. Budova stojí v řadě domů nalevo, stojíme-li čelem k hlavnímu vchodu do kostela.

historie

První zmínka o Kladně pochází ze zemských desek z roku 1318. Děkanství je jediná stavba ve městě se dvěma popisnými čísly. Vznikla totiž sloučením fary a staré budovy školy. Farnost v Kladně je připomínána již v roce 1352. Roku 1588 na stejném místě vystavěna nová farní budova. Jednalo se tehdy o jednopatrovou stavbu s pavlačí a zahradou. Opět nově byla farní budova vystavěna spolu se školou v letech 1804

popis

Budova děkanství v Kladně je patrová, jednoduchá budova s mansardovou střechou. Členěná je pásy rustiky a obdélnými okny. Průjezd do dvora je sklenut plackami a valenými pásy. Farnost byla po dostavění kostela v roce 1900 povýšena na děkanství. V roce 1937 pak povýšena na arciděkanství. I v současnosti je zde sídlo Arciděkanského úřadu v Kladně. Budova je od roku 1958 památkově chráněna.

Vložit do oblíbených
    Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Kladno