Původně románský kostel z počátku 13. století. Později přestavěn goticky. V 18. století barokně upraven a na počátku 20. století regotizován. Kostel stojí na ostrůvku, od 80. let 20. století je celá ves Mušov i její okolí zatopeno Věstonickou nádrží a kostel chátrá.
Graficke pismenko Kostel sv. Linharta v Mušově je zajímavý svou jedinečnou polohou. Nachází se na jednom z ostrovů, jenž leží ve Věstonické nádrži, která je prostřední ze tří nádrží vodního díla Nové Mlýny. Je jedinou zachovalou budovou zaniklé vesnice Mušov. Dnes je součástí obce Pasohlávky. Ostrov je od roku 1994 přírodní rezervací. Nevede sem žádný most a není běžně přístupný. Již několik let probíhají snahy o jeho rekonstrukci a zpřístupnění veřejnosti.

historie

Kostel sv. Linharta byl založen na počátku 13. století v románském slohu. Pravděpodobně je nejstarší románskou církevní stavbou na Břeclavsku. První písemná zmínka pochází z roku 1276. Z této doby se dochovala celá jižní zeď, jižní část západního průčelní zdi a jihovýchodní nároží lodi. Původní podlaha románské lodi ležela nepochybně v úrovni koruny soklu a byla zřejmě hliněná. Před západním průčelím stávala věž a při severní straně presbytáře

Luděk Vláčil - Zdroj: https://cs.wikipedia.org, http://www.pruzkumypamatek.cz/, a další., 1.4. 2015

Brno-venkov  (BO)