Zámek stojí na místě hradu z 11. století. Po dobytí Mikulášem z Kašperka se mění na husitskou pevnost. V roce 1562 přestaven na renesanční zámek. Klasicistní úpravy nastaly v roce 1818. Po r. 1945 využíván armádou, poté ponechán chátrání. Od r. 1992 je postupně rekonstruován.
Hrad Grabštejn
Děkuji SPú Ústí nad Labem
Graficke pismenko Příjezd autem po silnici I/35, parkoviště přímo pod hradem. Nejbližší železniční zastávka Chotyně na trati Liberec - Hrádek nad Nisou - Rybniště asi 1 km v údolí Nisy po zelené značce.
22.11. 2008

Prohlídkové okruhy:

Hlavní okruh - sklepení, palác a věž. Prohlídka s průvodcem, trvá cca 60 min.
    Základní okruh - zkrácený hlavní okruh, zahrnuje nejvýznamnější interiéry hradu a prohlídku věže. Prohlídka s průvodcem, trvá cca 40 min.
    "Odhalte tajemství hradu Grabštejn" - zážitková prohlídka se sv. Barborou. Prohlídka s průvodcem, trvá cca 60 min.
    Prohlídka sklepení - prohlídka gotického hradního sklepení. Prohlídka s

historie

Hrad a zámek Grabštejn stojí na strmém ostrohu nedaleko údolí řeky Lužické Nisy v místech, kde tok řeky opouští hornatou krajinu severočeského pohraničí a poté i Čechy. O tom, kdy byl původní hrad Grafenštejn založen, dodnes nepanuje mezi historiky shoda. Jisté však je, že se zde ve 2. polovině 13. století, v době vlády Přemysla Otakara II., objevují purkrabí z Donína, pánové na Grafenštejně. Dominantou nově vystavěného hradu i širokého okolí

2.8. 2002
    Na místě dnešního grabštejnského zámku stával jeden z nejstarších hradu severních Čech, Grabštejn, který chránil údolí Nisy a jím vedoucí cestu z Čech do Lužice. Hrad byl ze tří stran chráněn příkrými svahy a ze severu půlkruhovým příkopem. Doba vzniku hradu Grabštejna se nedá přesně určit. J. G. Sommer uvádí, že mohl být postaven již v r. 1044. Původní pojmenování „Ulsicz“, nebo „Ulsytz“, které kronikář Neplach v polovině 14. století uvádí k

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006

Liberecký kraj