Původní gotický kostel shořel r. 1807. Ruiny odstraněny r. 1814 a v letech 1817-28 vystavěn kostel empirový. Opravován v l. 1899 a 1967. Jednolodní stavba na půdorysu kříže je na východě zakončena půlkruhovým presbytářem a sakristií, nad středovým prostorem lodi vztyčena kupole s lucernou.
Kostel sv. Petra a Pavla v Dolních Chvatlinách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Dolní Chvatliny jsou místní částí města Zásmuky. Leží 12 km jihozápadně od Kolína a 8 km západně od Kouřimi. Kostel sv. Petra a Pavla leží v centru obce nad malou návsí.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1250. Původní gotický kostel se připomíná jako farní v roce 1352 v registru papežského desátku. Nejpozději od konce 15. století drželi faru kněží podobojí. Během třicetileté války farnost zanikla a Chvatliny byly přifařeny k Zásmukám. Roku 1655 byl velmi sešlý, avšak v roce byl 1713 opraven. Při požáru Chvatlin 14. 7. 1807 mimo velké části vsi do základů vyhořel i kostel a jeho ruiny byly v roce 1814

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982 a http://www.dolnichvatliny.cz, 4.4. 2014

popis

Kostel sv. Petra a Pavla v Dolních Chvatlinách je jednolodní stavba na křížovém půdorysu. Na východní straně je zakončen půlkruhovým presbytářem a sakristií, nad středovým prostorem lodi se klene kupole s lucernou. Zařízení pochází z poloviny 19. století. Do kostela se vchází od severu z podsíně, nebo od západu. Ve stěně kostela jsou u západního vchodu osazeny dva renesanční pískovcové náhrobníky manželky Viktorina Hradeckého z Bukovna Evy (†

Kolín  (KO)
    Dolní Chvatliny