Moje místa 0
Důl Pluto II. byl zprovozněn roku 1962 převedením těžby z původního dolu Pluto I. Dne 3. září 1981 zde došlo v důsledku zanedbání bezpečnostních předpisů k výbuchu jemného vysušeného uhelného prachu. Zahynulo 51 horníků a také 14 báňských záchranářů. O dva roky později byl důl uzavřen.
Důl Pluto II. byl přístupný po komunikaci na konci obce při výjezdu do Mariánských Radčic. Z areálu dolu se zachovala pouze část podezdívky plotu.
Prudký Martin , 25.1. 2014

historie

Důl Pluto II. byl otevřen v roce 1962, aby využíval dobývací prostor staršího dolu Pluto I., stojícího severněji u železničního nádraží Louka u Litvínova. Roční těžba činila v letech 1975 až 1980 v průměru 785 000 tun hnědého uhlí v dobývacím prostoru o ploše 804 ha pod katastry obcí Dolní a Horní Litvínov, Louka, Lom, Růžodol a Mariánské Radčice. Těžba v osudném roce 1981 užívala 8 komorových porubů a 4 až 5 ražených chodeb v uhlí. Obvodní

Prudký Martin podle www.mining.cz a http : //litvinov.sator.eu, 25.1. 2014