Pozdně barokní kaple bez konkrétního zasvěcení stojí na návsi obce Žabovřesky nad Ohří. Od r. 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky ČR. Zděná obdélná kaple se zaoblenými nárožími, polokruhovým závěrem a mansardovou střechou se zvonicí. Kaple prošla nedávno rekonstrukcí.
Obec Žabovřesky nad Ohří leží při levém břehu řeky Ohře, cca 3 km východně od Libochovic a 12 km západně od Roudnice nad Labem.
František Kinař, 30.8. 2013

historie

Pozdně barokní kaple bez bližšího zasvěcení stojí na návsi obce Žabovřesky nad Ohří. Od r. 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky ČR. Kaple prošla nedávno rekonstrukcí.
    E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982; http://monumnet.npu.cz, 9.12. 2013

popis

Pozdně barokní zděná kaple se zvonicí, nedávno opravená. Obdélná kaple se zaoblenými nárožími, polokruhovým závěrem a mansardovou střechou, zdobená pilastry. V průčelí ryzalit s portálem se zděným nástavcem a polygonální zvoničkou s cibulovou bání.
    E.H. podle F. Kinař; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 9.12. 2013

Litoměřice  (LT)