Klášter založil na konci 15. století Jan Filipec, administrátor olomoucké diecéze. R. 1543 františkáni klášter opustili. Po Bílé hoře se klášter stal centrem rekatolizace. V letech 1657 – 58 byl barokně přestavěn. Roku 1950 byl zrušen, budovy sloužily jako archiv. Obnoven v roce 1990.
celkový pohled od severu
Graficke pismenko O zřízení františkánského kláštera se město Uherské Hradiště snažilo od roku 1333. Teprve na konci 15. století založil v Hradišti františkánský klášter Jan Filipec, administrátor olomoucké diecéze. První skupina františkánů do města přišla na podzim 1491. Biskup Jan Filipec v nově založeném klášteře zemřel v roce 1509 a byl zde pochován. Od první čtvrtiny 16. století se město stávalo více a více luteránské a roku 1543 provinciální rada františkánů rozhodla, že má komunita Hradiště opustit. Došlo k tomu v květnu 1543. Část bratří se později do kláštera vrátila, v roce 1554 však všichni místní františkáni zahynuli při morové epidemii. Do ...
Milan Caha (zdroj: Dušan Foltýn a kolektiv Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Praha, Libri 2005), 29.11. 2014