Hrady.cz
Dřevěná rozhledna (21,5 m, 459 m n.m.) byla postavena na vrchu, kde stávala nejprve dřevěná a od r. 1913 zděná kaple. Oblíbené poutní místo, po r. 1945 kaple zničena armádou. Rozhledna s muzeem (arch. K. Salát) byla postavena v l. 2009 - 2010 Občanským sdružením pro výstavbu rozhledny v Horš. Týně.
Graficke pismenko Rozhledna je volně přístupná v době hlavní turistické sezóny (více viz návštěvní doba), mimo toto období je přístupná pouze po zapůjčení klíče v Informačním centru v Horšovském Týně oproti záloze.

turistické

Dřevěná rozhledna s muzeem byla postavena v l. 2009-10 poblíž místa, kde stávala poutní kaple Panny Marie Lurdské (1913), rozstřílené po 2 sv. válce vojáky (znatelný půdorys kaple). Rozhledna stojí přibližně 2,5 km od centra Horšovského Týna a vede k ní značená naučná stezka (začátek u Informačního centra na náměstí v Horšovském Týně).

historie

Na Šibeničním vrchu bývalo původně popraviště (odtud název kopce), později zde stávala dřevěná kaplička Panny Marie Svatohorské se zvonicí. V letech 1910-1913 zde byla postavena nová zděná kaple Panny Marie Lurdské, kapli nechali postavit členové místního mariánského sdružení po své pouti do Lurd (Lourdes). Kaple s patnáctimetrovou věží připomínala spíše kostel. Místo se rychle stalo oblíbeným poutním i výletním cílem. R. 1939 byly poutě