památník Rudé armády

památník osvobození
Památník připomíná osvobození Brna Rudou armádou 25.4.1945. Vytvořili jej ak. sochař Vincenc Makovský, arch. Bohuslav Fuchs a arch. Antonín Kurial, slavnostně odhalen 25.4.1955. Od r. 1958 chráněnou kulturní památkou ČR. Upravován v l. 1993 (odstraněny desky s nápisy, prapor) a 2012 (rekonstrukce).
Památník osvobození v Brně
Graficke pismenko Dominantou Moravského náměstí v Brně je památník Rudé armády s postavou rudoarmějce. Jde o připomínku osvobození města Brna dne 25.4.1945 Rudou armádou. Jedná se o dílo prof. akad. sochaře Vincence Makovského, prof. ing .arch. Bohuslava Fuchse a prof. ing. arch. Antonína Kuriala. Pomník byl slavnostně odhalen dne 25.4.1955. Od r. 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky. Upravován byl roku 1993, kdy byly z podstavce odstraněny dvě velké tabule s nápisy (i přes četné protesty historiků). Z rukou vojáka byl také odstraněn praporec, který byl zakončen pěticípou hvězdou a nesl symboly srpu a kladiva. Roku 2012 byla započata ...
Ivo Rozehnal - zdroj: web encyklopedie.brna, wikipedia, vets.cz, 23.11. 2012

popis

Na vysokém kvádrovém podstavci z umělého kamene, s vystupujícími světlými deskami, stojí na členité římse měděná socha rudoarmějce s levou rukou vztyčenou nad hlavu, toto gesto má vyjadřovat výzvu "Zastavte palbu, složte zbraně, boj o Brno skončil!" V druhé ruce voják původně držel prapor s hrotem v podobě pěticípé hvězdy, se symboly srpu a kladiva (praporec byl později kvůli těmto symbolům odstraněn), na vystupujících deskách byl původně rytý