Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Toužim, Toužim

zámek Toužim

Janův hrad, Janský zámek
První pís. zmínka je z r.1354. V 15. stol. Jakoubek z Vřesovic přeměnil proboštství na hrad a předal synovi Janovi (Janův hrad). V 16. stol. rod Plavenských změnil hrad na renes. zámek. V 17. stol. po požáru přestavěn. Od 18. stol. opuštěn a chátrá.
Pohled na zámeckou budovu
Graficke pismenko Město Toužim leží na hlavní silnici Plzeň-Karlovy Vary a na železniční trati ČD Rakovník-Bečov nad Teplou.
Toužim, původně dvorec, proboštství, hrad a při nem v r. 1469 založené město má bohatou minulost a četné památky. Město je památkovou zónou, stejně jako části Kosmová a Kojšovice s památkami lidové architektury.
Toužimsko bylo kolonizováno na konci 12. stol. jihočeským velmožem Jiřím z Milevska, který v r. 1185 založil v Milevsku klášter premonstrátů a odkázal mu svůj majetek včetně Toužimska.
28.5. 2002

historie

Majitelé: dědičně Jiří z Milevska, klášter premonstrátů v Milevsku (do r. 1538), zástavně Vřesovicové (1437-1488?), Plavenští (1488?-1538), dědičně Plavenští (1538-1565), Lobkovicové z Hasištějna (1565-1623), vévodové ze Sasko-Lauenburska (1623-1689), markrabí z Baden-Badenu (1689-1789), panovník (1789-1837), vévodové Beaufort-Spontini (1837-1945), po konfiskaci majitelem zámku čs. stát a pak město Toužim, zbytek poplužního dvora zrestituovala