Hrady.cz
Zřícenina vodního mlýna stojí pod hrází vysychajícího rybníka. Kdy stavba vznikla, není známo. Poprvé je mlýn doložen počátkem 19. stol. Na přelomu 20. a 21. stol. bylo ještě možné vstoupit do poschodí. Dnes jsou již střecha i poschodí zřícené.
Graficke pismenko Mlýn leží v katastrálním území Čunín (okres Prostějov) blízko místní komunikace Prostějov - Konice.
Je dobře přístupný z vlakové zastávky Čunín asi po 15 minutách chůze zpět po silnici směrem na Stražisko.
Z okolních zajímavostí snad jen větrný mlýn v Přemyslovicích a Jednově, krásný kostel Andělů strážných (v noci osvětlen), zámek v Konici, Přemyslovicích a Ptení (v obou se neprovádí) a poměrně již vzdálenější hrad Bouzov.
Oč chudší je okolí na památky, o to bohatší je na přírodní bohatství - Lipovské upolínové louky, Přírodní park Kladecko ....
28.5. 2002

historie

Mlýn téměř již celé století neudržovaný, dnes je z něj již jen krásná ruina. V současné době je ve vlastnictví jedné z místních paní. V územním plánu je s ním počítáno jako s motelem, čemuž se majitelka nebrání.
    28.5. 2002

popis

Mlýn se proměnil v zajímavou romantickou zříceninu. Střecha se již propadla a zřítila se i většina podlah patra hlavní budovy. Z přilehlých budov jsou již jen trosky zdí bez zbytků dřeva ze střech. Dochoval se mlýnský náhon, dva sklepy a patrné je i místo, kde bylo mlýnské kolo. Mlýn je volně přístupný, ale kvůli propadajícím se podlahám patra je vstup do budovy nebezpečný.