Staročeský pivovárek
Po požáru města r. 1866 postaven pivovar se sladovnou, v provozu od r. 1870. R. 1902 zřízena lednice, r. 1904 parní pohon. R. 1948 znárodněn, od r. 1969 pivo nese jméno Rampušák. Od r. 1985 pouze stáčírnou náchodského piva, r. 1991 vaření piva obnoveno, od r. 2008 opět pod jménem Rampušák.
Dobrušský pivovar a sladovna
Graficke pismenko Pivovar najdeme snadno: z náměstí půjdeme nebo pojedeme Kostelní ulicí směrem k východu okolo kostela sv. Václava, u 400leté hospody na Červené (bohužel dnes nefunkční) pokračujeme rovně ulicí Křovická a po pár metrech zatočíme doleva. Krásně upravené okolí pivovaru nás příjemně naladí. V podnikové prodejně lze sehnat pivo místní výroby i pivovarské suvenýry, půllitry, trika, otvíráky atp.
Prohlídku pivovaru a sladovny i s případnou ochutnávkou lze domluvit telefonicky.
Nedaleko pivovaru, v Novoměstské ulici, je pivovarská restaurace a bowling bar. Pivovar nabízí uspořádání firemních i soukromých akcí s možností ubytování.
Rodochrozit, 18.6. 2011

historie

Vaření piva v Dobrušce má velice starou historii, várečné právo – právo svobodného vaření piva – bylo Dobrušce potvrzeno již r. 1320. Pivo se zde samozřejmě vařilo již dříve. V 80. letech 16. století, za Trčků z Lípy, získali měšťané právo volného nákupu ječmene, přípravy sladu a výčepu piva. Patrně v této době byla na Poddomí (čp. 243) postavena nová společná sladovna. Významnou postavou dobrušského pivovarnictví počátku 19. století je