Dobrušský mariánský sloup se sochou Panny Marie doložen v r. 1736, obklopen sochami svatých Jan Nepomuckého, Františka Xaverského, Floriána a Václava. Sochy z měkkého červeného pískovce začaly v min. stol. podléhat kyselým dešťům. Dnes nahrazeny kopiemi z umělého kamene. Objekt je volně přístupný.
sloup
Graficke pismenko V centru města Dobruška na náměstí F. L. Věka před budovou radnice se nachází mariánský sloup. Popud k jeho stavbě byl dán v roce 1733, dílo bylo dokončeno v roce 1736. Sloup se sochou Panny Marie, kterou darovali otcové jezuité z průčelí své koleje v Hradci Králové, je obklopen čtveřicí soch svatých. Jsou to sv. Jan Nepomucký, sv. František Xaverský, sv. Florián a sv. Václav. Vzhledem k tomu, že sochy byly zhotoveny z měkkého červeného pískovce, začaly v minulém století podléhat kyselým dešťům, a tak dnes je mariánský sloup obklopen kopiemi z umělého kamene.
Kolem sloupu je balustrádové zábradlí, které bylo opraveno roku 1928.
rodo chrozit - podle UPČ E. Pocheho, 18.6. 2011