Renesanční radnice s věží byla postavena v 2. pol. 16. stol. Do 20. stol. byla sídlem městské samosprávy, do r. 1765 vč. hrdelního soudu, později zde byl městský archiv. Poničena požáry v l. 1806 a 1866. R. 1991 rekonstrukce. Dnes slouží jako obřadní síň a jako výstavní prostory, věž je vyhlídková.
radnice ze severu
Graficke pismenko Uprostřed dobrušského náměstí F. L. Věka se nachází radnice s věží – ta kdysi tvořila dominantu města a byla viditelná z širokého okolí. Dnes jsou bohužel dominantou Dobrušky okolní komíny.
Rodochrozit, 8.11. 2011

turistické

Renesanční radnice s věží byla postavena v 2. polovině 16. století. Na vyhlídkový ochoz věže ve výšce 45 m vede 124 schodů. Z ochozu je krásná vyhlídka po městě a kraji, za pěkného počasí jsou vidět i Krkonoše. Ve věži radnice je stálá expozice Vlastivědného muzea Dobrušky – ve vstupní místnosti je expozice Mládí Františka Kupky, která obsahuje raná díla známého malíře, který pocházel z Opočna a v Dobrušce trávil své dětství a mládí, v

historie

Renesanční stavba radnice pochází z 2. poloviny 16. století. Byla postavena poté, co starší budovu radnice zničil roku 1565 požár. Až do roku 1765 v budově radnice sídlil hrdelní soud, až do 20. století byla sídlem městské samosprávy. V přízemních prostorách radnice byla šatlava, později zde byl městský archiv. Ve věži měl hlásný k dispozici malou komůrku. Radnice byla dvakrát zasažena při velkých požárech města v letech 1806 a 1866. Přestože

E. Horáková podle http://www.mestodobruska.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 1., Karel Kuča, Libri 1996, 8.11. 2012

popis

Radnice je volnou, půdorysně čtvercovou stavbu s hranolovou věží, postavenou v severovýchodním nároží, s předloženým schodištěm do prvního patra. V nejvyšším patře věže se nachází arkádový ochoz, východní a severní průčelí radnice završují štíty. V přízemí jsou místnosti sklenuty valeně s výsečemi a křížově, chodba v patře je sklenutá plackami. Ostatní místnosti radnice mají stropy ploché. Jelikož se v domech používal otevřený oheň jak na

Rodochrozit - podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977 a výkladu průvodkyně, E. Horáková podle http://www.mestodobruska.cz, 18.6. 2011