Pamětní deska na místě zbořeného domku čp. 26/II, kde se podle tradice narodil na sklonku 14. století Mistr Jan z Rokycan, též Jan Rokycana, husitský teolog, diplomat a rektor pražské university. Domek byl zbourán při asanaci v 80. letech 20. století, pamětní deska byla odhalena v dubnu 1997.
pamětní deska na místě údajného rodného domu
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Mistr Jan z Rokycan, též Jan Rokycana, husitský teolog, diplomat a rektor pražské university se narodil v Rokycanech někdy na konci 14. století (bývá uváděn rok 1396 či 1397). Ani přesné místo narození není doloženo, tradičně za něj býval označován domek čp. 26/II – tzv. Rokycanův dům. Ten byl zbourán při asanaci v osmdesátých letech minulého století a na jeho místě zůstala plocha zeleně. 18. dubna 1997 byla na místě zbořeného domku slavnostně odhalena kovová pamětní deska na kamenném podstavci, připomínající slavného rokycanského rodáka.