Vesec u Sobotky
Boží muka ve formě kříže, osazeného na hranolovém podstavci, zdobeném reliéfy svatých na bocích, stála proti vjezdu do Vesce ze silnice ze Sobotky. Po četných opravách byl kamenný kříž nahrazen železným a v polovině 90. let 20. století muka přenesena do bezpečnější polohy jihozápadně od křižovatky.
Boží muka od severozápadu

Boží muka ve Vesci u Sobotky

Graficke pismenko Proti výjezdu z Vesce na silnici ze Sobotky na Podkost byla zřejmě v I. polovině 19. století postavena boží muka ve formě pískovcového kříže na hranolovém podstavci s reliéfy svatých na bocích. Po obou stranách božích muk byly vysázeny stromy, nejprve jasany, později lípy, z nichž poslední zanikla koncem 50. let 20. století. Při úpravách hlavní silnice se muka postupně ocitala nebezpečně blízko její krajnice a trpěla silničním provozem. První násilné poškození se přičítalo židovskému obchodníkovi ze Sobotky Davidu Gansovi (90. léta 19. století). V polovině 50. let 20. století byl rozpadlý pískovcový kříž nahrazen železným, původně stojícím na nepřívěckém ...
Ivan Grisa, dle informační tabule u božích muk, 15.5. 2011

křížek, boží muka