Raně gotický kostel z konce 13. století, později přestavěný barokně. Zmiňovaný jako farní již roku 1358. Roku 1730 přistavěna boční kaple. V roce 1761, kdy jej spravoval řád křížovníků s červenou hvězdou, prošel barokní přestavbou. R. 1858 přistavěna oratoř. Od r. 1958 chráněnou památkou ČR.
Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb (1., 3. neděle 10:00 hod.).
popis

Jednolodní obdélný kostel, s trojboce uzavřeným presbytářem s jedním polem křížové žebrové klenby. K jižní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie s polovalenou klenbou, v patře s oratoří (oratoř přistavěna r. 1858). Loď kostela je plochostropá, nad vítězným obloukem štukový znak křižovníků. Okna jsou většinou barokní, obdélná, segmentově uzavřená. K jižnímu boku lodi přistavěna asi r. 1730 kaplička, klenuta pásovou kupolí, do lodi otevřená segmentovým obloukem, s barokním mobiliářem. V západním průčelí kostela věž se zvonovitou střechou, krytou šindelem, s předsíní se sanktusovou vížkou. Ve věži dva zvony: historický zvon zhotovený r. 1512 mistrem Bartolomějem z Nového Města Pražského a novodobý vyrobený r. 1975 zvonařkou M. Dytrichovou. Podvěží sklenuto valeně, předsíň je plochostropá.

E.H. podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980; Soupis památek historických a uměleckých v království Českém – roč. 35, Politický okres benešovský, dr. Antonín Podlaha r. 1911, 4.9. 2013

historie

Původně raně gotický kostel (D. Líbal jej datoval do pozdního 13. století), zmiňovaný poprvé jako farní roku 1358, kdy zdejší farář uváděl do úřadu nového faráře v nedalekých Chotýšanech. Za husitských válek fara zanikla a Popovice byly přifařeny k Postupicím. V letech 1732-97 držel Popovice řád křížovníků s červenou hvězdou, za nichž v roce 1761 prošel kostel barokní přestavbou. Roku 1785 zde byla zřízena lokálie, roku 1854 byla povýšena na faru. Poslední zásadnější stavební aktivita byla vyvinuta v roce 1858, kdy byla zbudována oratoř. Od r. 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.

Ondřej Drlík (Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980; http://cs.wikipedia.org; http://monumnet.npu.cz), 18.7. 2013

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek