Hřbitov neznámého stáří (snad již ze 14. stol.), doložen v 1. pol. 16. století. Nejstarší čitelný náhrobek je z r. 1705. Poslední pohřeb r. 1962. Márnice i hřbitov restaurováy na konci 20. stol.
vstupní brána a obřadní síň

Židé ve Voticích

První Židé se usazují ve Voticích snad již ve 14. století, pravděpodobnější počátek židovského osídlení je ale až století 15. Spolehlivé zprávy o počtu Židů pocházejí až z roku 1788. Tehdy bylo ve Voticích 17 židovských domů, 15 židovských rodin se 195 členy. V letech 1869–80 zde žilo až 340 Židů. Na počátku okupace bylo ve Voticích 42 židovských rodin o počtu 109 osob. 1. září 1942 byli všichni odvezeni do Terezína. Přežilo 12 lidi.
První Židé se usazovali rozptýleně za městem, od 16. století se začali usazovat uvnitř města. V 17. a 18. století se většina z nich usadila v jednom místě, a tak vzniklo votické židovské město. Od 17. století bývalo uzavřeno dvěma brankami. Obě byly zbořeny po roce 1848. Na náměstíčku židovského města stála synagoga, postavená po požáru v roce 1661. Byla několikrát přestavována a nesmyslně zbořena v roce 1949.

historie

Hřbitov je doložen roku 1538, může být však mnohem starší. Původně se na něj vcházelo z Vápenné uličky. V roce 1885 byl vchod upraven z Táborské ulice, přitom vznikla márnice a obřadní síň. Nejstarší náhrobky jsou z let 1705, 1716 a 1720. Ještě v minulém století ležely na hřbitově renesanční a dokonce pozdně gotické náhrobky kameny, byly však použity do dlažby a ke stavbě hřbitovní zdi. Poslední

Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Votice