Původně dědičná štola vyražená od jižního úpatí Mědníku sloužila později vzhledem k minimální potřebě odvodňování přímo k těžbě rud, používaných především k výrobě modré a zelené skalice. Težba zastavena r. 1840. Veřejnosti zpřístupněna v l. 1910–14, r. 1994 a 2007. V současnosti není přístupná.
Vstup do štoly
© Ivan Grisa 10/2011
Od 22.5.2013 je rudný důl - štola Panny Marie Pomocné a štola Země zaslíbená - chráněnou památkou ČR. Jako součást Hornické krajiny Erzgebirge/Krušnohoří je od r. 2019 památkou UNESCO.
historie

Původně dědičná (odvodňovací) štola vyražená v polovině 16. století od jižního úpatí Mědníku sloužila později vzhledem k minimální potřebě odvodňování přímo k těžbě rud, používaných především k výrobě modré a zelené skalice pro kožedělnou výrobu. Těžba byla zastavena roku 1840, v letech 1910–1914 byla jako "měděné jeskyně" přístupná veřejnosti. Znovu zpřístupněna na přelomu 20. a 21. století: nejprve v letech 1994–1997, a znovu v květnu roku 2007. Opravu štoly, která byla zavalena a měla zbořený vstup, zajistili geologové ze spol. Goethe. Návštěvníkům byla zpřístupněna osvětlená chodba dlouhá asi 300 m, s osvětlenými komorami a jezírkem, doplněná figurínami v dobovém oblečení. Pro neshody mezi majiteli štoly a přilehlých pozemků není štola dlouhodobě přístupná.

Ivan Grisa, dle informační tabule u vchodu do štoly, doplněno E. H. podle http://www.krusnohorsky.cz, info Ivan Cáder, 16.10. 2011

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Měděnec